ANUL ȘCOLAR 2018 – 2019

12 octombrie 2018 – ZÎNi și ZÎNe

„Toamna-i pentru ZÎNi și ZÎNe,/Suntem buni, suntem pe bune!”

…a fost sloganul sub care peste 200 de elevi au desfășurat activități vineri, 12 octombrie 2018, în cadrul a ceea ce se numește Ziua Învățării Nonformale (ZÎN) – un eveniment cu tradiție în Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani.

„Viața este muzică!” au declarat, cu ajutorul instrumentelor confecționate chiar de ei, elevii dnei prof. Maria Petraru, transformând o oră de școală în veselie pe note muzicale.

„Natura nu se-nvață din cărți!” au decis elevii clasei I C (prof. Simona Acsente) și au transmis asta trecătorilor, prin intermediul unui flashmob. Hotărâți să iasă mai des din clasă, au promis Toamnei că îi vor admira culorile nu în cărți, ci în parc, în pădure, în chiar mijlocul naturii, fie alături de colegi, fie lângă părinți.

 

 

 

 

 

 

 

După cum se vede, unul dintre instrumentele cel mai des folosite în educația nonformală este jocul. „Facebull” este astfel conceput încât să-i determine pe copii să mediteze asupra modului în care folosesc Internetul  și,  în special, rețelele de socializare. În esență un joc de rol, Facebull este un instrument activ, participativ și creativ care arată natura rețelelor de socializare și îi face pe copii să reflecteze asupra modului în care tot ceea ce publică în lumea virtuală poate deveni periculos,  dăunând astfel imaginii și credibilității lor în lumea reală.

Elevii clasei a V-a A (dirig. Cristina Aionițoaei și prof. Eugenia Filip) au aflat că distribuirea  online a comentariilor, a imaginilor sau a videoclipurilor poate deveni, la un moment dat, incontrolabilă și poate avea consecințe grave pe o perioadă lungă de timp. Activitatea a făcut parte și din  Erasmus Days, o inițiativă internațională care urmărește promovarea programului Erasmus+.

Facebull si flashmob vor fi metodele nonformale pe care le vor prezenta cadrele didactice implicate in proiectul “From Knowledge to Competences”, nr. de referință 2017-1-RO01-KA219-037318, si in cadrul mobilitatii din Polonia (5-11 nov. 2018). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeana, prin programul Erasmus+, astfel ca si-a gasit locul firesc in mijlocul activitatilor derulate sub umbrela “ErasmusDays”.

Storytelling (prof. Anca Amitrului), jocuri de societate (prof. Odett Chelariu), flashmob, dezbateri (prof. dr. Ada-Alexandrina Macovei, prof. Mihaela Cantimir, prof. Eugenia Filip), animație socio-educativă (facebull) – metode transformate în tot atâtea ocazii de a arăta că suntem buni, că avem inițiativă și că apreciem comunicarea. Jocurile de cuvinte facilitează înțelegerea și interiorizarea unui adevăr incontestabil: fiecare dintre noi este unic, fiecare este bun, fiecare își va găsi propriul drum. Trebuie „doar” curaj, spirit de echipă și puțin… praf magic, de ZÎNi(e)!

#nonformalii #erasmusdays

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

Ziua Educației – facem sau nu facem ore, venim sau nu la școală, este sau nu cazul să aniversăm ceva… iată lucruri care s-au pierdut în conversațiile altora. Profesorii și elevii au petrecut ziua de astăzi împreună.

5 octombrie a fost ziua lui „Mulțumesc!” pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani. Aprecierea s-a măsurat în flori, pentru că elevii au adus profesorului preferat câte un fir, însoțit de un bilețel: „Dnei/Dlui profesor X, cu dragoste… Mulțumesc! :)” A fost un gest anonim, voluntar, venit doar din convingere. Au mulțumit pentru un zâmbet primit la momentul potrivit, pentru o încurajare, pentru o notă „uitată” în sertarul catedrei, în așteptarea unor zile cu inspirație.

În prag de weekend, după (încă) o zi plină, profesorii și-au putut număra aprecierile. Pentru fixarea noțiunilor, să revedem o posibilă definiție a educației formale: dincolo de politică și calcule, modelați cu grijă și cu suflet, elevii de astăzi vor deveni Oameni.

 

 

 

 

Mulțumesc! – pentru numeroasele activități gândite să aducă un plus de cunoștințe și de trăire, cu fiecare ocazie ivită. ,,Botoşanii de ieri și de azi” a fost activitatea clasei a III-a D (prof. Victor Haluca) și a constat în prezentarea unor imagini din trecutul și prezentul municipiului Botoșani. Elevii au vizionat apoi filmul „Prinț și cerșetor”. Elevii clasei a IV-a B (prof. Maria Ostafe) au sărbătorit dreptul la educație, au realizat semne de carte și au lansat baloane cu diverse mesaje specifice ocaziei. Ziua Educației a fost o invitație în lumea poveștilor la clasa pregătitoare A (prof. Doina Răduțac) sau o călătorie în lumea cărților la clasa a III-a B (prof. Filareta Rumega).

 

 

 

 

 

 

 

Elevii clasei I A (prof. Anca Amitrului), I B (prof. Odett Chelariu) și I D (prof. Roxana Bidalac) au intrat în lumea artelor – desen, colaj, muzică, în vreme ce la clasa I C (prof. Simona Acsente) s-a discutat despre ursul polar și despre rolul oamenilor în dispariția animalelor de pe Terra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elevii claselor a II-a A și a II-a B (prof. Florica Rotariu și prof. Silvia Cânipariu) au discutat despre semnificația zilei, au citit proză și poezie, descoperind imaginea dascălului oglindit în literatură, după care, în cadrul unei activități de consiliere și orientare, au realizat copacul „Roadele educației”. L-au avut alături pe consilierul școlar Bucșă Ioana -Cristina (CJRAE Botoșani).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ȘTIM SĂ FACEM CUMPĂRĂTURI? s-au întrebat elevii clasei a V-a A (dirig. prof. Cristina Aionițoaei) și au pornit „pe teren”. Scopul activității a fost acela de a-i informa pe elevi  despre caracteristicile produselor pe care le cumpără din diferite magazine.

 

 

 

 

 

 

 

Elevul și profesorul model – ipoteze și concluzii – elevii clasei a V-a B (prof. dr. Ada Alexandrina Macovei) au creionat portretul elevului model și al profesorului ideal, prin comparație cu modele reale, pentru a-și îmbunătăți percepția cu privire la rolul fiecărui partener în educație, pentru ca aceasta să aibă finalitățile dorite, să fie de succes. Despre dreptul la educație au discutat elevii claselor a VII-a și a VIII-a, sub coordonarea prof. Ada-Alexandrina Macovei și prof. Mihaela Cantimir.

Nici cei mai mici nu au stat! Într-o vizită la Muzeul de Etnografie  Botoșani, preșcolarii s-au familiarizat cu piesele etnografice reprezentative pentru arhitectura populară, cu ocupaţiile locuitorilor din zonă, meşteşugurile, ceramica, piesele de mobilier, portul popular, ţesăturile, diverse accesorii şi obiecte tradiţionale folosite în timpul sărbătorilor de Crăciun, Paşte şi Anul Nou. I-au însoțit și le-au îndrumat pașii profesorii coordonatori Nicoleta Iurescu, Maria Lupașcu, Adriana Balasan și Silvia Codreanu, sprijinite de muzeografi și părinți. 

 

 

 

 

 

 

 

,,Școala, în ochi de copil” a fost activitatea desfășurată la clasa pregătitoare A (prof. Doina Răduțac). Copiii s-au bucurat de poezii și cântece tematice, după care au ascultat povești și au desenat. Activitățile libere le-au oferit ocazia de a socializa, de a cunoaște mai bine noua „familie” din care fac parte.

Avem dreptul la educație, există oameni implicați, mai există elevi care participă cu interes și cu bucurie la astfel de activități – aceasta a fost concluzia unei zile încărcate, în care s-a comunicat, s-a dezbătut, s-a zâmbit.

26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor

Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată și prin alte activități, atât în cadrul bibliotecii, cât și la clasă: elevii clasei a IV-a D, coordonați de dna prof. Zvetlana Gîndu, au scris formule de salut și au discutat despre elemente specifice țărilor europene pe care le-au vizitat, în vreme ce elevii clasei a V-a A (prof. Cristina Aionițoaei) au interpretat cântece și au recitat poezii. Cu toate stângăciile firești, care îi fac cu atât mai simpatici, micii elevi ai școlii deschid ochii asupra lumii.

http://botosaninews.ro/365296/social/ana-blandiana-oaspete-de-pret-al-scolii-gimnaziale-nr-11-botosani-foto/

 

Săptămâna Sănătății, 17 – 21 septembrie

Se vorbește despre necesitatea deprinderii de către copii, încă de la vârste fragede, a abilității de a face alegeri corecte și favorabile propriei stări de bine. La propunerea Direcției de Sănătate Publică Botoșani, s-au desfășurat și în școala noastră, timp de o săptămână, activități vizând:

  • Alimentația și igiena;
  • Mișcarea și odihna;
  • Învățarea, creativitatea și meditația.

„Sănătatea este cel mai de preţ bun pe care îl poate avea un om. Sănătatea adevărată înseamnă acţiune educativă atât asupra corpului cât şi a psihicului. Procesul de însuşire a regulilor igienice, precum şi a normelor de protecţie a vieţii proprii şi a altora trebuie să pornească de la cunoaşterea lor. Activitatea de educaţie pentru sănătate desfăşurată în cadrul proiectului „Săptămâna Sănătăţii” s-a desfăşurat în cadrul grupei mijlocii „Îngeraşii” de la Grădiniţa cu P.P. Nr. 14 Botoşani, fiind implicaţi toţi copiii prezenţi.” (prof. înv. preșcolar Adriana Cornelia Balasan și Elena Politic)

 

 

 

 

 

 

 

În funcție de vârsta și programul elevilor, cadrele didactice au organizat dezbateri în timpul orelor de curs, având ca invitați specialiști în diverse domenii, în vreme ce la clasele de gimnaziu au fost  incluse mici… pastile de sănătate pe parcursul pauzelor.

Clasa I C , cu o mulțime de copii vizitați des de Zâna Măseluță, a avut-o ca invitat special pe dna dr. stomatolog Anca Uriciuc. Ea le-a vorbit elevilor despre importanța igienei orale, dar și a unei alimentații sănătoase. (prof. Simona Acsente)

Clasa I D a vorbit despre importanța fructelor în alimentația copiilor, mai ales că elevii tocmai au primit mere în pachetul oferit la școală. Cum toamna este generoasă din acest punct de vedere, discuția a fost una de sezon și s-a bucurat de succes. (prof. Roxana Bidalac)

Chiar dacă unii au mai crescut, nu înseamnă că lecțiile privind o viață sănătoasă nu au utilitatea lor… Elevii dnei prof. Greta Cojocariu au luat în serios tema de discuție și au participat cu interes la activitate!

 

„Let`s Do It, România!” au spus sâmbătă, 15 septembrie, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani

Lăsând la o parte controversele, conștienți fiind că toți suntem educați și nu aruncăm niciodată gunoi aiurea, hai să strângem gunoaiele pe care… nu le-a aruncat nimeni.

„Let`s do it!” au răspuns 180 de voluntari ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani. Copii minunați, elevi ai școlii noastre, cărora li s-au adăugat și copii ai cadrelor didactice, au venit cu zâmbetul pe buze la activitatea propusă. Au adus cu ei toată energia vârstei și au reușit într-un timp relativ scurt să umple cei 30 de saci pe care i-au avut la dispoziție. Au umplut și sacul în care fuseseră aduse materialele, după care s-au achiziționat alți 10 saci de 120 l, pentru a nu irosi așa o frumusețe de zi favorabilă curățeniei! Ba chiar a fost timp și pentru a alinta pisicuțele întâlnite în cale.

Mulțumim elevilor pentru timpul investit, părinților pentru că au permis copiilor să participe și cadrelor didactice care s-au implicat în această activitate.

Ținem să precizăm, pe această cale, că recipientele pentru hrana și apa destinate prietenilor necuvântători (îngrijiți de locatarii zonelor pe care le-am străbătut) au rămas la locurile lor. Și noi iubim animalele!

 

 

 

ANUL ȘCOLAR 2017- 2018

ARTELE COPILĂRIEI 2018

 

 

 

 BUCURIA DE A DĂRUI

În preajma Crăciunului, elevii din Școlile Gimnaziale Nr. 11, alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 7,  au desfășurat activități de donare de alimente și îmbrăcăminte pentru familii nevoiașe din comunele Gorbănești și Ibănești. Mulțumim elevilor și părinților acestora!

Voluntarii ,,Salvați Copiii”

 

 

 

ZÎNi și ZÎNe

Cunoscând importanța activităților nonformale, dar și succesul de care se bucură acestea în rândul elevilor, ZÎN-ul a venit ca un gând frumos de toamnă!

Clasa pregătitoare C a ales să se murdărească 🙂 în cadrul unui atelier de lucru, la Muzeul Județean. Sub coordonarea dnei Adela Kovacs, am modelat lutul rece și i-am dat forme dintre cele mai… modeste, pentru că suntem încă mici! A fost însă un exercițiu extraordinar de voință, perseverență și atenție, care ne-a adus bucurie și satisfacție. Am colaborat, am făcut față frustrării și fără să fim conștienți de asta, am făcut prețioase exerciții de motricitate.

Drumul până la școală a fost un zumzet de păreri și impresii, de laude și lamentări deopotrivă. Cu rezultatul muncii noastre protejat de o punguță, am ieșit de la muzeu făcând planuri pentru o „data viitoare”, când vom fi, cu siguranță, mai pricepuți! (prof. Simona Acsente)

Săptămâna Educației Globale

LUMEA MEA DEPINDE DE NOI

Tema Săptămânii Educației Globale ne-a adus anul acesta înțelesuri ascunse în fiecare cuvânt. O dată în plus este subliniat faptul că nu este loc pentru egoism; trăim printre oameni și puține lucruri stau exclusiv în puterea lui EU… Atunci când vorbim despre lucruri cu adevărat importante, trebuie să formăm, să creștem și să conferim forță acestui NOI.

Pornind de la ideea că nu poate fi prea devreme (ori prea târziu) pentru educație, am abordat cu 54 de școlari ai clasei pregătitoare, coordonați de prof. înv. primar Simona Acsente și Roxana Bidalac, un subiect sensibil al zilelor noastre: apa nu este o sursă inepuizabilă. Fiecare EU continuă să privească mai curând cu scepticism acest aspect. EU poluez (că nu stă Pământul într-o pungă pe care am „scăpat-o” pe jos) și tot EU fac risipă (că doar nu seacă Siretul pentru că am lăsat eu apa să curgă două minute)! Din nefericire însă, această nepăsare la nivel individual continuă să ne conducă spre dezastrul pe care îl vom trăi, mai devreme sau mai târziu, cu toții.

Am vorbit despre apă, despre mine, despre noi și despre ceilalți – astăzi despre cei care transformă mâlul Siretului în apă potabilă. Ne-a ajutat în demersul nostru Nova ApaServ, prin director Albert Tanasă și ing. Radu Fegher (care ne-a prezentat lungul drum al apei, din natură până în paharele noastre). Stația de tratare a apei de la Cătămărăști i-a fermecat pe cei mici, care au avut ocazia să vadă un decantor și să ghicească prezența agitatoarelor, urmărind fascinați fuiorul apei. Am auzit termeni complicați (chimia își găsește greu relații de sinonimie), dar i-am transformat repede în „soluții” care curăță apa. Apoi am privit pierduți bazinele de filtrare, întinderi uriașe în ochii copiilor de 6-7 ani. Filtrele tocmai treceau prin procesul de curățare, așa că s-au format adevărate cascade pe care le priveam hipnotizați.

Sigur că imaginea Stației de tratare a apei nu este nici pe departe una poetică, așa cum am văzut-o noi, iar adulții nu mai aud demult cântecul apei. Micii școlari l-au auzit, iar în momentul în care îi vor și răspunde vom putea considera că obiectivul activității noastre a fost atins.

Reveniți la școală, am vorbit despre felul în care tratăm munca unor oameni, nevoile altora și propriul nostru viitor. Am deplâns moartea cașaloților despre care am aflat de la știri și am încercat să vedem lucrurile mărunte pe care le putem face pentru ape mai curate. Am discutat despre fiecare dintre noi și despre lumea noastră, care depinde de fiecare EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZIUA EDUCAȚIEI

ANUL ȘCOLAR 2016- 2017

ACTIVIȚĂȚILE DESFĂȘURATE ÎN SEMESTRUL I

 

 

Școala noastră Susține Igiena de 10!

În septembrie 2016, Domestos a lansat o provocare unităților de învățământ din întreaga țară: “Susține Igiena de 10”,
inițiativă desfășurată cu sprijinul Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Elevii din ciclul primar şi preşcolar au fost invitați să realizeze, sub îndrumarea profesorilor sau a educatorilor, lucrări ilustrând semnificația igienei de 10, precum şi modalitățile de combatere a virusurilor și bacteriilor.

Tema sub care s-a desfăşurat această iniţiativă a fost “Căpitanul Igienă salvează lumea de microbi şi bacterii!”
La finalul campaniei, conform clasamentului, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, reprezentată de clasa a IV-a C (prof. Simona Acsente), a ocupat locul II și urmează să primească o finanțare de 4000 de euro, precum și produse Domestos.

Conform regulamentului, banii obținuți pot fi utilizați exclusiv în direcția înlocuirii echipamentelor sanitare învechite.

https://www.domestos.ro/igiena-de-10-in-scoli/castigatori.php

E vremea colindelor!

Bucurie în lumina brazilor pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani 

 

„E vremea colindelor!” astfel că, la Casa de Cultură a Sindicatelor, sute de copii ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani au cântat, au dansat, au colindat, urat și semănat, într-un spectacol de tradiție al școlii. An de an ne întoarcem la rădăcini, împletind elementele de actualitate cu cele moștenite din bătrâni.

Copiii de la Grădinița cu Program Normal „Floare de Colț” și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14, elevii claselor primare și cei de gimnaziu, îndrumați de cadre didactice și sprijiniți de părinți, au arătat, pe 18 decembrie, că sfârșitul de an înseamnă mai mult decât Moș Crăciun și mai mult decât vacanță: înseamnă gânduri frumoase îndreptate către cei mai puțin norocoși, înseamnă un prilej perfect pentru a ne manifesta bucuria și aprecierea pentru ceea ce avem și pentru ceea ce suntem.

O noutate a acestui sfârșit de an a fost Parada brazilor de Crăciun, în cadrul proiectului educațional „Suflet verde” – născut din inimi curate, din dragoste pentru natură și din izvorul nesecat de imaginație al copiilor. Energia cu care a fost întâmpinat atât de elevii școlii, cât și de colaboratori – Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23, Școala Gimnazială Nr. 8 „Elena Rareș” și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani – ne-au arătat că acest proiect are potențial și va crește frumos.

Cei mai mulți dintre brazii prezentați au fost realizați din materiale reciclabile și vor înveseli holurile școlii până la venirea vacanței. Alte familii au donat jucării de pluș care vor duce spiritul Crăciunului spre cei mai puțin norocoși, fie direct agățate în brad, fie în cutii frumoase, colorate, clădite în forma unui brad de vis.

„E vremea colindelor!” – un spectacol care poartă semnătura Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani, un efort comun urmat de o oboseală plăcută, care nu ne oprește niciodată să o luăm de la capăt. Este felul nostru de a mulțumi tuturor și de a transmite celor care ne susțin an de an, „Sărbători Fericite!”.

dsc00102 dsc00100 dsc00077 dsc00076 img_2120 img_2107 img_2104 dsc09999 dsc00093 dsc00092 dsc00090 dsc00089 dsc00087 dsc00078

La mulți ani, Ronia mea! 

Terenul de sport al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani a primit marți, 29 noiembrie 2016, cântec, zâmbete și culoare, toate aduse de elevi. Atât cât au putut, scuturați de atingerea nu tocmai prietenoasă a vântului rece de iarnă, într-o metaforă neștiută, școlarii mai mari au devenit granițele țării, adăpostindu-i pe cei mai mici. Au ascultat o prezentare succintă a ceea ce înseamnă Ziua Națională și au cântat imnul României. Au fugit apoi în clase, unde au continuat cu desene, pictură, discuții și amintiri din „Lada de zestre a neamului”. Au privit fermecați expoziția de la bibliotecă, realizată de prof. Maria Ostafe și d-na bibliotecar Anca Palade, au urmărit un film despre Marea Unire și s-au bucurat de baloane și steaguri în roșu, galben și albastru. Copiii și-au amintit semnificațiile culorilor prezente în drapelul nostru, dar și caracteristicile portului popular, atât de îndrăgit și dincolo de hotarele țării noastre.

Nu e niciodată prea devreme și nici prea târziu pentru a transmite dragostea de țară mai departe, spre păstrare. Ziua Națională va fi petrecută acasă, în mijlocul familiei. Gândurile către România au pornit însă de astăzi, din clasă. Suntem români, aceasta este țara noastră și nu am văzut moment mai potrivit pentru a spune „La mulți ani, România mea!”.

dsc00076 dsc00080 dsc00083 dsc09998

dsc00099dsc00102dsc00096dsc00101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Săptămâna Educației Globale în Cuvinte de poveste

avizier-a3

S-a încheiat Săptămâna Educației Globale. Cu obiective bine stabilite, activitățile la care s-a angajat fiecare unitate de învățământ au căutat originalitatea și o modalitate de a-i provoca pe cei mici și mari în egală măsură. Departe de a fi o noutate, tema păcii în lume stârnește mereu interes, din motive lesne de înțeles; pentru cei mici însă, „pacea” este o noțiune abstractă. Sigur că și-o doresc, au învățat de la cei mari. Că nu toți au parte de ea, au aflat de la știri. Și totuși, cum ajungem la Pace?

Pacea nu e ceva ce ți-ai dori. Pacea e ceva ce faci, e ceva ce creezi, e ceva ce ești, e ceea ce dai mai departe. (John Lennon)

Aceasta a fost ideea care a stat la baza proiectului școlii noastre. „Cuvinte de poveste”, proiectul care a implicat sute de elevi, cadre didactice și părinți, a plecat de la premisa că lucrurile mari se fac cu pași mici. Că pacea, atât de dorită, visată, cântată în poeme de neuitat, nu poate fi impusă și nu se obține de azi pe mâine, ci cu suflet curat, prin cunoaștere. Educația poate sădi în sufletele pure ale copiilor semințe care să încolțească devreme: nevoia de autocunoaștere, frumusețea comunicării pline de substanță și urmarea firească a primelor două, cunoașterea celui de alături. Cuvinte magice, de poveste, nu atât prin formă, cât prin fond – profund, complex, cu ecou puternic în inimă.

„Cu…vântul PACE este joc și poveste” au gândit clasele pregătitoare, care au construit moriști multicolore, puse în mișcare doar de puritatea din ochii copiilor și de forța (cu)vântului. Cadrele didactice și elevii claselor primare au primit invitația de a participa la un concurs de fotografie, desfășurat sub sloganul „Pacea începe cu un zâmbet” și la un concurs literar care a încercat să descopere câtă putere ascund cuvintele. Activitățile au continuat la bibliotecă, apoi pe terenul de sport al școlii, unde celor mici s-au alăturat și elevii de gimnaziu. Deși nu au fugit de joacă, cei mari au desfășurat și activități de cercetare, dezbatere, socializare și multe altele. Am păstrat porumbelul alb, simbol delicat al unui vis; am păstrat culorile încărcate de tradiție ale steagurilor; am păstrat gândurile universal valabile și am individualizat demersul, astfel încât să putem culege roadele dorite fără a altera reprezentarea generală a ceea ce înseamnă „Pace”.

Săptămâna 14–18 noiembrie a fost una plină, activitățile și concursurile propuse elevilor urmărind atingerea unui singur scop: aprofundarea noțiunilor de pace interioară și autocunoaștere, prin conștientizarea nevoii de liniște în microgrupul din care facem parte și de pace în comunitatea școlară.

 

ii2 ii1 iv14 iv12 iv10 iv9 iv8 iv7 iv6 iv5 iv4 iv3 iv2 iv1 ii6 ii5 ii4 ii3

sport1 g13 g12 g11 g8 g7 sport2 sport3 sport4 sport5 sport6 sport7 sport13 sport18 sport12 sport17 sport11 sport16 sport10 sport15 sport9 sport14 sport8

 

iv15 hol14 hol10 hol9 hol8 hol4 hol3 hol2 hol1 hol6 hol7 hol5

p7 p5 p3 p8

 

 

 

 

 

 

 

img_20161118_150206 sdc10246 sdc10249 sdc10251

21-22 octombrie 2016, Zilele Învățării Nonformale

 

AmaZINg 11 – 11 activități, aproape 300 de participanți

Ziua Învățării Nonformale a atras și anul acesta un număr mare de elevi și cadre didactice. Clasele primare și-au exersat îndemânarea cu Origami Teatru, s-au bucurat de Arta Povestirii (Storytelling) și au discutat diverse fațete ale unor subiecte de actualitate prin metoda Cafeneaua Publică. Parte a gimnaziului a optat pentru aceeași Cafenea Publică, Debate, Animație socio-educativă și Facilitare grafică, în vreme ce clasa a VIII-a a primit provocarea PhotoVoice –  totul sub semnul comunicării, în toate formele ei.

La un ceai și gânduri calde

Uvertura Mall a fost punct de întâlnire, pe 21 octombrie 2016, pentru cca. 40 de participanți la  Ziua Învățării Nonformale, care a devenit o ocazie în plus de a petrece timp de calitate împreună.

Cafeneaua Publică, una dintre metodele propuse de nonformali, s-a bucurat de mare succes în rândul oamenilor de toate vârstele.„Atmosfera relaxată a unei cafenele stimulează gândirea liberă şi creatoare, implicarea în dialog a tuturor participanţilor, chiar şi a celor mai timizi. Oportunitatea de a-i cunoaşte pe cei care au un cuvânt de spus pe un anumit subiect, posibilitatea de a interacţiona cu toţi aceştia şi generarea de idei noi sunt avantaje evidente ale folosirii acestei metode.” (nonformalii.ro)

Tema „De ce (nu) învățăm”, întoarsă pe toate părțile, i-a pus pe elevii clasei a IV-a C în încurcătură: au avut dificultăți în a găsi responsabili pentru punctele slabe ale procesului de învățare și au găsit cu greu motivele pentru care amână efectuarea temelor. În același timp, la celelalte mese, dorințele au curs și așteptările în direcția schimbării s-au adunat cu repeziciune.

Câteva concluzii la cald? Învățăm „pentru familie” și „pentru că mă pune mama”, nu învățăm pentru că „nu am chef” sau „nu îmi place”, ne dorim aer condiționat în sala de sport, altceva în loc de lapte și corn (ce anume nici nu mai contează) și să organizăm acest tip de activități mai des.

Ciocolată și zâmbet

La clasa pregătitoare B (ba da, se poate!), sala de clasă a devenit Cafenea pentru două ore, cu ciocolată caldă servită de „Doamna” și cursuri de bune maniere, după o sesiune de colorare în contur. Dezbaterile au fost aprinse: cât s-a prelins din ciocolată, cât trebuie suflat ca să nu mai frigă, cum procedăm când se termină prea repede… plus lucrurile pe care nu le luăm niciodată în glumă: toleranța și acceptarea.

Nu este niciodată târziu, cum nu este niciodată prea devreme. Cu puțin suflet și fără catalog, învățarea capătă culori calde, numai bune pentru a înveseli zilele reci de toamnă.

p8070218 p8070206 p8070193 p8070166 la-cafenea coloraretot-educatie prima-rotatie iv-c-in-cautarea-unor-motive discutii atmosfera-relaxata-de-lucrudsc00124

Ziua Europeană a Limbilor

Film activitate

 

 

24 septembrie 2016

ZIUA DE CURĂȚENIE NAȚIONALĂ

 

afisȘcoala noastră a participat cu 349 voluntari

Grădinițe- 52 preșcolari- 11 cadre didactice

Învățământ primar- 72 elevi- 7 cadre didactice

Învățământ gimnazial- 185 elevi- 22 cadre didactice

 

dsc09999 dsc09997 dsc00081

 

Arhiva 2015- 2016

26 martie 2016

MARȘ  PENTRU  VIAȚĂ

 

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani au participat la Marșul pentru viață, organizat de Protopopiatul Botoșani, împreună cu ATOR și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, pe 26 martie 2016. A fost o zi cu multă emoție, cu fericire, cu soare, o zi în care toți participanții i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru viață, familie și pentru minunile care li s-au întâmplat…

 

21 martie

Ziua Internațională a Poeziei

Trecătorii au fost invitați la o pauză de lectură

 

lectura1 lectura2 lectura3 lectura4

 

19 martie 2016

ZIUA PĂMÂNTULUI

 

Earth Day

http://www.botosaneanul.ro/stiri/piata-revolutiei-in-bezna-galerie-foto-cu-zeci-de-tineri-lampioane-inaltate-la-cer-si-lumanari-/

24 IANUARIE

 

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

La 157 ani de la Unirea Principatelor Române

elevii din clasele  a II-a A, a II-a D, I B, I D, a III-a B au desfășurat activități în biblioteca

școlii prin  expoziții de desen,concursuri,  lectură, scenete.

 

MIHAI EMINESCU

Luceafărul poeziei românești

Pe 15 ianuarie 2016 s-au împlinit 166 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Biblioteca școlii a organizat activități adaptate fiecărui nivel, invitând elevii să participe cu lucrări sau doar cu prezența la expoziții de carte, expoziție de desene, colaje și grafică, audiții muzicale, concursuri de recitare/interpretare și concursuri de texte literare cu temă dată.

Două dintre clasele a V-a s-au lansat într-un concurs cu tema ,,Viața și activitatea Luceafărului poeziei românești”, organizat și jurizat de clasa a VIII-a C. Activitățile s-au încheiat cu premierea câștigătorilor și cu un scurt program artistic în care s-au recitat poezii și s-au interpretat romanțe.

Pe 15 ianuarie, devenită și Ziua Culturii Naționale, elevii clasei a VI-a B au depus flori la statuia poetului de pe bulevardul care-i poartă numele.

 

PROIECT JUDEȚEAN

ROMÂNIE, PLAI DE DOR

Ediția a III-a -decembrie 2015

E  VREMEA  COLINDELOR …

2015

 

Școala noastră iubește, respectă și păstrează tradițiile.

Printre ele se numără și spectacolul „E vremea colindelor” – mereu emoționant, întotdeauna plin de freamăt și așteptat cu nerăbdare de micii artiști. Sub îndrumarea cadrelor didactice și cu sprijinul părinților, ediția de anul acesta se înscrie, cu siguranță, în seria evenimentelor de succes derulate de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani.

Bravo, copii frumoși!

 

În căutarea fericirii pierdute

 

A devenit un lucru normal să vorbim despre adicții. Să le constatăm apariția, să le analizăm efectele, să căutăm căi de rezolvare.

Urmând principiul „E mai ușor să previi decât să tratezi”, instituțiile specializate caută cele mai potrivite modalități de a realiza acest lucru. În colaborare cu grădinițele și școlile, transmit celor vizați mesajul dorit, urmărind modelarea precoce a atitudinii față de elementele potențial nocive.

La inițiativa cadrelor didactice de la Grădinița cu program prelungit nr. 14 Botoșani (structură a Școlii Gimnaziale Nr. 11), Alianța Internațională Antidrog, Secțiunea Regională N-E Suceava, a susținut o activitate de prevenire a dependențelor la minori cu tema „Sunt real, nu virtual!”. Reprezentanții Alianței (Spirescu Cezar-Marius și Grigore Ion-președinte) au împărțit copiilor 120 de cărți educative cu titlul „În căutarea fericirii pierdute” și 245 de pachete cu dulciuri.

Dincolo de ilustrațiile frumos colorate din cărți și în spatele surprizei dulci, inițiatorii activității, prof. Iurescu Nicoleta și ed. Lichențianu Iulia, și-au manifestat dorința ca rezultatele eforturilor de astăzi să se vadă, pe termen lung, atât în școli cât și în statistici.

 

BUCURIA DE A DĂRUI

 

        Nu e nimic special într-o ciocolată, o napolitană, o portocală; nimic special într-o jucărie de pluș ori un puzzle, iar o banală seară de 4 decembrie nu reprezintă decât finalul unei zile ca oricare alta.

        Și totuși, adolescenții au lăsat pagina de facebook pentru o oră, în vreme ce micii școlari s-au desprins de tabletă. Au vrut să ia legătura cu viața, așa crudă cum este ea câteodată. Alături de prof. Rozalia Groza, prof. Monica Munteanu și prof. Daniela Gania, câțiva elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani au jucat rolul unui Moș Nicolae ceva mai harnic anul acesta, dornic să aducă bucurie acolo unde se găsesc adesea lacrimi: la Spitalul de Copii.

        Gândul bun a adus, la rândul său, ochi mari, o privire caldă și un „Mulțumesc!” – unul dintre principalele obiective ale proiectului „Bucuria de a dărui”. Este un proiect care se încăpățânează, cu sprijinul elevilor și al părinților, să aducă un zâmbet acolo unde acesta se lasă prea mult așteptat. O face de ani de zile, ori de câte ori există disponibilitatea, iar mulțumirea sufletească rămâne acel combustibil care hrănește energia celor implicați.

        „Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi” considera Blaise Pascal, iar elevii școlii, părinții lor, cadrele didactice implicate și cei aflați la datorie în Spitalul de Copii au demonstrat, o dată în plus, că sunt oameni mari.

Visul românilor dintotdeauna

 – 1 Decembrie 1918 –

                 Fără a cunoaște trecutul nu putem înțelege prezentul, iar viața noastră se desfășoară acum, aici, în mare parte pe băncile școlii.

          Înainte să le ureze copiilor odihnă plăcută pe parcursul zilelor libere care urmează, Biblioteca Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani, sprijinită de cadrele didactice, a pus la cale proiectul „Visul românilor dintotdeauna – 1 Decembrie 1918”. Menirea acestuia a fost una singură: aceea de a-i ajuta pe elevi să înțeleagă punctul zero al manifestărilor pe care le vor tot vedea la televizor în preajma primei zile de iarnă.

          Ce a rămas în sufletul copiilor și cât se va păstra, doar timpul va spune. Visul de odinioară este prezent, iar pentru detalii de ordin politic sau de altă natură au viitorul la picioare. Deocamdată au răspuns desenând, decupând porumbei albi și intonând imnul țării în care s-au născut – tare, limpede și cu bucurie.

          La mulți ani, România!

SĂPTĂMÂNA  EDUCAȚIEI  GLOBALE

          Make Equality Real! a fost îndemnul în jurul căruia și elevii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani, coordonați de cadrele didactice, au căutat întrebări și răspunsuri pline de semnificații.

          Spectacolul caritabil al organizației „Salvați copiii”, desfășurat în cadrul proiectului „Fiecare copil contează!”, deși a încheiat Săptămâna Educației Globale, merită semnalat încă de la început. Spectacolul de vineri, 20 noiembrie 2015, a avut ca scop colectarea de fonduri pentru copiii proveniți din familii nevoiașe, pentru care egalitatea de șanse încă este doar un vis.

           Nu ai spune că egalitate – un cuvânt atât de limpede, atât de echilibrat, atât de deschis în rostire – permite interpretări atât de variate. Cu toate acestea, Săptămâna Educației Globale (16 – 20 noiembrie) a făcut loc unor serii de dezbateri, jocuri, exerciții de imaginație, rememorări, activități caritabile, demersuri de conștientizare a unor aspecte din lumea în care trăim și multe altele, pândind și valorizând cuvântul de la care a pornit totul.

            Fiecare a înțeles ideea de egalitate cum a dorit și cum a putut, exact ca-n viață. Trăgând linia, am concluzionat că, deși ideea în sine este frumoasă, realitatea ne joacă feste. Putem fi diferiți și egali – totul e să înțelegem că, pe lângă „vreau”, există și „trebuie”.

 

CONCERT LECȚIE 

susținut de

ORCHESTRA POPULARĂ RAPSOZII BOTOȘANILOR

Alături de orchestră au evoluat pe scenă  soliștii și dansatorii  Ansamblului Folcloric  Brâulețul

http://botosaninews.ro/260669/social/concert-lectie-sustinut-de-orchestra-rapsozii-botosanilor-pentru-elevii-scolii-11-botosani/

ZIUA EDUCAȚIEI NONFORMALE

http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Invatamant/2015-10-22/Invitatie+inedita+in+lumea+cartilor.html

 


5 octombrie  2015 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI

        De Ziua Mondială a Educației, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani au avut ocazia să arate cadrelor didactice o Școală de vis (desene pe asfalt) sau un profesor ideal – prin seria de activități desfășurate la gimnaziu, Profesor pentru o oră.

O nouă zi altfel, în care educația nonformală a adus elevilor mici și mari libertatea dorită și o voce mai puternică.

 

Activitati Extracurriculare

ANSAMBLUL FOLCLORIC BRÂULEŢUL

 

 

Activități extracurriculare semestrul II

 Serbarea școlii- FANTEZII DE PRIMĂVARĂ

5 martie 2015

 

Activități  extracurriculare  semestrul I 2014-2015

 

 FESTIVALUL- CONCURS

ARTELE COLILĂRIEI

Ianuarie  2015

IMG_0001

 

E VREMEA COLINDELOR

Decembrie 2014

 

 

 

 

SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

17- 23 noiembrie 2014

,,HRANĂ  PENTRU ASTĂZI,  HRANĂ PENTRU MÂINE… ’’

Educația globală (cuprinde educația pentru dezvoltare, educația privind drepturile omului, educația interculturală, educația pentru pace și soluționarea conflictelor), se fundamentează pe înțelegerea problemelor fundamentale ale cetățeniei globale.

În ultimele decenii, problema alimentară a devenit tot mai acută şi a căpătat din punct de vedere calitativ noi trăsături şi dimensiuni. Dintr-o problemă cu caracter naţional sau regional, privind numai o parte din populaţia lumii, ea a devenit cu timpul, totuşi, o problemă globală, cuprinzând, sub un aspect sau altul, toate ţările şi continentele şi toate nivelurile societăţii contemporane.

Prin securitate alimentară se înţelege garantarea accesului la o alimentaţie suficientă şi sănătoasă iar prin siguranţă alimentară se înţelege consumul unor alimente, care să nu fie dăunătoare sănătăţii omului. Securitatea alimentară este  acea stare în care alimentele sunt disponibile tot timpul şi accesibile tuturor persoanelor în condiţii adecvate de cantitate, calitate şi varietate.

 

P1070640IMG

ZIUA EDUCAȚIEI NONFORMALE- 10 octombrie 2014

 

 

Activități  extracurriculare  semestrul I 2014-2015

 

Din activităţile noastre desfăşurate în anul şcolar 2013- 2014

Săptămâna Educaţiei Globale

Festivalul Artele Copilăriei

Activităţi ecologice

Excursii şcolare

Întâlnire în cadrul proiectului Comenius ,,Punţi culturale către viitor”

Festivalul Internaţional ,, Mugurelul”