Proiect  eTwinning

 ,,Let’s sing and dance NOT only for Christmas but also for Spring and nature!”

    Prof. Greta Cojocariu, clasa I E

          Argument:

         Schimbul de bune practici cu colegii din alte tari europene din cadrul proiectelor Comenius, Erasmus+, pe teme culturale si de diversitate culturală mi-a îmbogățit experiența didactico-profesională și culturală. Am invatat unele elemente noi de utilizare a noilor tehnologii ( tagul world cloud art, movie maker, BeFunky,

colorilo, padlet,) și am decis să implic elevii în colaborarea cu elevi de vârste asemănătoare din alte tări.

Proiectul eTwinning ,,Let’s sing and dance NOT only for Christmas but also for Spring and nature!”  s-a derulat din octombrie 2016 până în iunie 2017. Am fost unul din cei 20 de parteneri din 8 tari europene (Polonia, Grecia, Cipru, Spania, Ucraina, Finlanda, Bulgaria, Romania).

Scopul:

Îmbunătățirea abilităților de bază în limba engleză, lărgirea cunoștințele culturale, utilizarea tehnologiei digitale.

 

Obiective

– Învățarea de cântece în limba engleză în mod cooperativ,                                                                       – Schimb de cântece tradiționale de Crăciun și despre natură,                                                                              –  Comunicarea cu elevii din alte țări folosind limba engleză și mijloacele TIC,                                                                     – Îmbunătățirea abilităților de ascultare și vorbire în limba engleză prin cântece și făcând activități legate de cântecele pe care le învăță ( jocuri, plimbări in natură, desene).

etw_europeanqualitylabel_100479_ro

 

 

 

 

ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR – 26 SEPTEMBRIE 2016

zel2016_activități

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferinţa Internaţională eTwinning,
Budapesta, 31 martie – 2 aprilie

Anul acesta, două manifestări internaţionale cu o largă participare internaţională, Conferinţa şi tabăra eTwinning, au avut loc simultan la Budapesta, în perioada 31 martie-2 aprilie. La această reuniune au participat peste 500 de cadre didactice şi 100 de elevi din 31 de ţări europene. Printre aceştia s-au numărat şi prof. Rodica Başno, director, Scoala cu cl.I-VIII Nr. 11, Botoşani şi Cristina Aioniţoaei, profesor coordonator al proiectului Kids In Amazing Boxes (KAB), unul din proiectele finaliste la aceasta competiţie.

Budapest

eTwinning este comunitatea şcolilor din Europa. Cadrele didactice din toate ţările Europei se pot înscrie în program şi pot avea acces la instrumentele on line eTwinning (portalul şi desktop-ul) pentru a face cunoştinţă, a se întâlni virtual, a face schimb de idei şi exemple practice, a învăţă împreună în cadrul seminariilor şi a participa la proiecte online. Programul eTwinning oferă instrumente de căutare parteneri atât pentru proiecte eTwinning, cât şi pentru parteneriate Comenius.

În prima zi a conferinţei , care a avut loc la Novotel Congress Hotel and World Trade Center din capitala Ungariei, participanţii au fost salutaţi, prin intermediul unui mesaj video, de doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, care a declarat că “tema conferinţei de anul acesta este responsabilizarea elevilor. Este prima dată când voi, elevii, participaţi la conferinţa eTwinning. Acest lucru ne reaminteşte faptul că, deşi eTwinning se dezvoltă ca o reţea de formare profesională a cadrelor didactice, de fapt ea a fost creată pentru voi! Consider că sunteţi foarte norocoşi că aveţi asemenea dascăli, care nu ezită să lucreze suplimentar şi să demareze proiecte ca să facă procesul de învăţare mai plăcut pentru voi”.

A urmat apoi ceremonia de premiere a laureaţilor Premiilor eTwinning 2011 – proiectele premiate, la cele trei categorii de vârstă şi la cele cinci categorii speciale, au fost alese dintr-un număr de 300 de proiecte depuse. Două premii europene au fost câştigate de către profesorii români: prof. Irina Vasilescu, de la Scoala nr. 195 Bucureşti, pentru proiectul “Maths in Wonderl@and”în parteneriat cu Maria Teresa Asprella, (IT) şi de prof. Georgeta Bădau, de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Alba Iulia, pentru proiectul “Lectures partagées”, în parteneriat cu Christelle Demange-Ducrot, (TR).

În cea de-a doua zi, au fost organizate ateliere de lucru, cu o tematică diversă: metode de utilizare a instrumentelor de lucru digitale în cadrul proiectelor, atragerea şi responsabilizarea elevilor în activităţile eTwinnig, idei de proiecte, etc. Profesorii din România au participat la ateliere de lucru cu o tematică extrem de interesantă- Introducing eTwinning teams, susţinut deLaura Maffei din Italia şi Mónika Kiss din Ungaria , câştigătoare la categoria 12-15 ani şi Motivating Pupils Through eTwinning Projects , moderat de Adam Stepinski, profesor de istorie si limba engleză din Polonia.

Programul manifestării a cuprins şi vizitarea expoziţiei cu produse finale, organizată de către premianţi în colaborare cu Serviciile de Suport Naţionale, care s-a constituit într-un excelent exemplu de bune practici. Au fost organizate peste 20 de standuri: eTwinning in Kindergarten and Primary School, Cross curricular Projects – Post Primary, eTwinning and the Humanities, Maths and Science Projects, Multiculturalism and Multilingualism, etc. În cadrul expoziţiei au avut loc şi scurte prezentări pe diverse teme, susţinute de către profesorii participanţi.

Participarea profesorilor de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 11 Botoşani la Conferinţa de la Budapesta a însemnat mai mult decât ocazia de a obţine informaţii directe despre cele mai bune opt proiecte educaţionale colaborative din Europa, dar a creat şi posibilitatea de a stabili o legătură directă cu partenerul finlandez, prof. Tiina Torvinen. Cu acest prilej s-a făcut un util schimb de idei pentru viitoare proiecte eTwinning bazate pe utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, şi au fost apreciate competenţa, seriozitatea şi creativitatea de care au dat dovadă atât profesorii şi elevii români cât şi cei finlandezi.

 

KIDS IN AMAZING BOXES

Punct de plecare: Acest proiect a avut drept punct de plecare necesitatea cultivarii la elevi a spiritului critic, a capacitatii de discernamant si de judecata, fata de continutul audio-vizual difuzat. Elevii nostri nu trebuie sa accepte fara un examen critic tot ceea ce citesc, ce aud, ce vad, ci este necesar sa-si insuseasca criterii de apreciere, de selectie si de evaluare a ceea ce este de calitate din noianul de informatii.

Durata Proiectului: 01.01.2010 — 01.09.2010
Grupa de varsta: 4-11 ani
Parteneri:
Jokelan koulu, Raahe, Finlanda (Tiina Torvinen)
Scoala cu clasele I-VIII Nr. 11, Botosani, Romania (Cristina Aionitoaei)
Obiectivele Proiectului:

  • cultivarea gandirii critice a copiilor in ceea ce priveste continuturile difuzate de mass-media vizuala;
  • dezvoltarea abilitatilor TIC;
  • incurajarea creativitatii si inovatiei;
  • dezvoltarea competentelor de comunicare in limba engleză.

Activitati:

Pentru inceput, au fost realizate prezentări ale celor doua tari implicate in proiect, la orele de geografie si de stiinte elevii s-au familiarizat cu elemente de cultura si civilizatie romana si finlandeza. La orele de educatie plastica, elevii au pictat steagurile celor doua tari, iar in timpul orelor de tehnologie au realizat obiecte mici si suveniruri. Atat elevii romani cat si cei finlandezi au participat la ore de lectura din basme romanesti si povestiri finlandeze din Kalevala, tara indepartata de Elias Loennrot.

Apoi, s-a trecut la urmatoarea etapa a proiectului:confectionarea back-groundurilor si a cutiilor calatoare. Filmarea propriu-zisa a constat in doua etape : plecarea din Romania si sosirea in Finlanda , plecarea din Finlanda si sosirea acasa cu un mic obiect finlandez ca amintire. Aceasta filmare a presupus trimiterea backgroundului romanesc prin posta si primirea celui finlandez, partenerii nostri urmand aceleasi etape ale proiectului.

Instrumente TIC Folosite:

Pentru realizarea materialelor s-a folosit o camera digitala si s-a apelat la Adobe PhotoShop , Photostory si Windows Movie Maker. Materialele au fost incarcate pe Twinspace.

Rezultate si Impact:

Participarea la activitătile proiectului a contribuit la constientizarea puternicei influente mass media care contureaza de multe ori o imagine eronata asupra lumii

Integrare in curriculum:

In timpul desfasurarii proiectului, in afara cunostintelor de utilizarea a computerului, s-a facut apel si la alte discipline de studiu:la orele de educatie plastica, elevii au decorat cutiile, au pictat background-ul necesar filmarii, iar cei mai mici au realizat suvenirurile. Orele de geografie si de stiinte au fost dedicate studiului particularitatilor naturale si economice ale celor doua tari. Educatia fizica a fost implicata in proiect, copiii fiind nevoiti sa depuna efortul fizic necesar intrarii si iesirii din cutiile calatoare.

Premii Obtinute:
eTwinning Label si Certificat de Calitate European;
Proiect finalist la categoria 4-11 ani la Premiile Europene eTwinning 2011;